Friday, March 18, 2011

Blouse & Baju Kurung Nur Atiqah

Hari minggu lepas dapat juga meluangkan masa menjahit baju Iqah. Dapat menyiapkan blouse dan baju kurung. Kain dah lama beli tapi minggu lepas baru sempat nak menyiapkan bajunyer. Kesian Iqah ya...mama kena cari mood dulu nak buat baju adik.






Dah siap pun baju anak mama. Mula-mula bila siap tegok mcm kosong jer pula. Simple sangat nampak. Baju budak-budak biasanya kan ada bunga-bunga oe reben kan. So fiza buat lah mcm pinggang tengah tu. Ingat nak letak reben buat mcm tali terus kebelakang. Tapi kain x cukup pulak. Kain nie beli 1 mtr jer. Oleh yang demikian buat depan jerlah. Dah siap pinggang tu still nampak mcm kosong lagi walaupun kain dia dah berbunga....hehehe...idea dtg lagi. Saya create lak reben dan letak bunga di tengah tu. Tapi reben tu macam x berapa nak menjadi. Next time saya kena explore lagi mcm mana nak buat reben lagi cute...Inilah percubaan untuk baju blouse adik. Dalam otak nie tengah fikir nak buat blouse tangan pendek dan kedut-kedut lak....tapi biler yek...Baju nie terus Iqah pakai untuk kenduri potong jambul jiran sebelah rumah. X sempat nak snap gambar masa tu.

Lepas dah siap baju blouse saya siapkan pula baju kurung. Baru dapat sehelai nie. Sebelum nie buat terbesar lagi satu terkecil pulak. Alhamdulilah yang nie memang ngam dengan dia....



Dia kalo bab bergambo x payah disuruh berposing. Memang mengedik gitu....kain cotton memang sesuai dengan budak-budak. Saya tengah mencari kain cotton yang comel-comel untuk dibuat baju kurung Iqah nanti....

Masa nie leher x kemas lagi


 Kain yang baru nak dijahit

Dah siap kemaskan leher baju dan butang

Belajar sendiri buat kun kat leher...masih perlu diperbaiki jahitan lagi. 1st time jahitlah katakan..tersenget-2 jugalah kalo ditengok realiti

Alhamdulilah...siap juga akhirnya baju kurung nie...kain buat getah jer untuk budak-budak senang. So nanti leh pakai pie kenduri ye adik......

2 comments:

  1. Anak sedara hang nie memang suka berangan jer...huhuhu

    ReplyDelete