Monday, June 27, 2016

Assalammualaikum.......

Alamak lama dah saya tidak update blog. Bukan setakat bersawang-sawang. Dah berlalang-lalang dah kot. Jangan-jangan bunian pun boleh duduk...huhuhuhu...

Ok semangat baru hari ini saya nak berkongsi semula kerja-kerja kraf atau jahitan buat kawan-kawan. Dan saya juga akan berkongsi info-info atau maklumat masa kini yang kita pun kadang-kadang tak tahu benda itu sangat membantu.

InsyaAllah saya pun bekerja dibahagian tuntutan insuran. Mana-mana ilmu yang boleh dikongsi akan saya kongsikan. Mana tau boleh membantu pihak yang memerlukan. Saya pun suke dengan Cikgu GOOGLE. Macam-macam ilmu saya boleh dapat. Bukan semualah boleh percaya 100% cuma kadang-kadang kita sendiri boleh tapis yang mana sesuai dan yang mana terbaik untuk dijadikan rujukan. Kadang-kadang info yang dapat dari Cikgu GOOGLE tu kita still kena rujuk yang lebih pakar untuk mengetahu lebih mendalam kan.

Ok itu salam perkenalan saya untuk hari ini 28-06-2016 bersamaan 23 Ramadhan 1437H. Semoga penulisan saya untuk hari terbaru tahun terbaru permulaan yang baru lah semoga saya mendapat kekuatan untuk menjalani kehidupan seharian sebelum meniti alam yang kekal...aminn (^_^)


Friday, March 30, 2012

So comel...

Haritu adik saya minta tolong jahitkan langsir untuk kelas dibawah perhatian nya....comel lak tengok langsir yang dia pilih nie. Dia mendera saya gak, coz kena siapkan langsir tu haritu jugak. Coz esoknya saya dah kena balik ke rumah saya lak...nasib baiklah sempat siap. Tapi kena slow-2 jerlah coz pakai mesin jahit mak saya. Mesin Singer yang pakai kaki tu. Tapi nasib adik saya dah pasang tekan elektronik tu...huhuhu...tapi kena wat pelan-pelan, kalo tak benang dia tak berapa cantik. Saya nak setting pun tak berapa nak pandai...nak masuk benang pun tak reti. Saya tau jahit jer...huhuhuh....lebih kurang macam nielah rupanya (hasil carian google)....


Alhamdulilah...nasib baik berjaya jugak meka jadi langsir yek.....moga-2 anak-anak murid tu boleh belajar dengan selesa kat kelas tu dan jadi insan yang berjaya kelak...amin. Saya pun amik berkat gak nie...hehehe..





Trouble is A friend

"Trouble will find you no matter where u go".....hari-hari fikir masalah...bukan hidup namanya kalo takde masalah. Orang tak siuman pun leh fikir masalah negara (hanya dalam imaginasi diaorang jerlah) apa lagi manusia yang normal ni, hari-hari fikir masalah. Selesai satu masalah datang lagi satu masalah lain. Kecik besor semua ada bersilih ganti datang dan pergi.........so saya suka layan lagu Lenka "Trouble Is A Friend"

 Segala masalah ada penyelesaian....samada cepat atau lambat. Adakala kita fikir keputusan itu yang terbaik, tapi kita dapat sebaliknya. Mungkin ada hikmah yang tersembunyi yang kita belum nampak lagi. So teruskan selesaikan masalah tersebut. Masih jugak tak dapat petunjuk kita serahkan pada-NYA untuk memberi jalan yang terbaik yang perlu kita pilih.

So untuk adik saya, fikir dan buat keputusan yang terbaik untuk diri sendiri, anak dan keluarga. Harap-harap masalah yang sedia ini terurai dengan keputusan yang di pilih.


Comelnyerrr....tengok baby ni menekan muka dia camtu....huhuhu..



Monday, March 5, 2012

Always late



Hari ini saya sampai ofis pukul 9.16pg...sepatutnya saya kena sampai before 8.30pg. What to do...accident kat USJ. Keluar dari Bandar Saujana dah berderet-deret kereta. Masuk tol Putra Height keluar ikut Kewajipan. Tapi standardlah traffic light punyalah lama beratur. Sempat terlelap lagi tu...huhuhu...bertambah lagi hujan renyai-renyai...so saya tawakal jer lah jalan mane yang paling dekat nak sampai ke ofis.

Setiap kali keluar dari rumah saya hanya tawakal kepada Allah semoga permudahkan perjalanan saya dan jauhkanlah dari kecelakaan. Tapi saya sukar nak kikis sifat untuk keluar awal pergi bekerja. Kenapa yek?? Cuma saya rasa bila ada masa kat rumah tu saya sempatkan lagi basuh baju siap sidai, basuh pinggan-pinggan or cawan yang tak clear lagi dalam sinki. Sempat buat itu dan ini sehingga jam menunjukan pukul 7.55 pg baru saya bergerak keluar. So saya ada masa 1/2 jam nak sampai ofis...dan bila accident happens at highway...saya dah tersangkut..lubang mana masuk pun memang saya tak sempat nak sampai....so saya rasa kena berubah untuk menjadi orang yang awal sampai ke tempat kerja...boleh kerrrrr......





Friday, March 2, 2012

My new friend


Dulu saya ada kawan...dia ni sentiasa ada di sisi saya setiap masa dan waktu. Masa tidur pun dia tidur dengan saya dan kejutkan pagi-pagi dengan teriakan yang memang membingitkan. Tapi kalo dah mengantuk giler tak layan jugak bingit dari suaranya tu...hehehe....tapi dia telah meninggalkan saya pada tahun lepas. Dia juga kawan merangkap kamera peribadi saya. Memori indah suka dan duka semua terakam pada kawan saya tu.


Malangnyer satu hari dia main sorok-sorok dengan saya....kenapalah dia nak main sorok petang-petang. Orang tua-tua kata kalo main sorok-sorok masa senja nanti kena sorok....ye ker?? eh tapi pernah jadi pada kawan kampung saya sendiri tau. Dia memang kena sorok kerana masa tu kitaorang main sorok-sorok nak senja. Atuk dah panggil masuk balik mandi wat dekk jer. 


Sorang hilang semua dah takut. Kawan saya tu Napit nama dia, anak sedara atuk saya. Tapi dia lebih muda 2 tahun dari saya. Memang geng lah kalo main police entry, baling tin, baling selipar, main galah, main guli, main rondas, main ting-ting, main parit....banyak betul main nyer....hehehe...tak larat lah nak citer semua benda kitaorang main. Budak kampung sejatilah katakan....rindunyer zaman kecik-kecik....ok sambung semula. 


Masa nak cari budak Napit nie orang kampung kena ketuk tong minyak tu panggil kawan saya yang kena sorok tu. Apa yang dia citer dia nampak dan dengar orang-orang kampung tu, tapi dia tak boleh nak bersuara......menakutkannnnn...kan..kan...alah macam citer MAGIKA tu. Citer tu kan alah-alah sorok bunian...huhuhu...takuttt.....


Ok, citer pasal kawan saya tadi dia sudah nyorok dan lepas tu siap mandi dalam mesin basuh pulak....sape nak jawab nie. Memang terus dieee...ler...itulah dia kawan sejati saya hset Sony Ericsson yang tak berapa nak canggih. Walaupun tak canggih saya sayang...sayang..sayang...sangat kat dia. Kenapa?? Sebab itu hadiah dari orang yang special dalam hidup saya...sorry..ya ampun. Bukan saya yang bunuh dia...tapi dia yang sorok dari saya. Saya merindui awak.....










Yesterday, saya dapat kawan baru...tapi dia macam sombong sikitlah...sebab baru nak kenal-kenal kan. Tapi kami akan mesra nanti......nie pun orang yang special bagi...thank you very-very much....ok inilah kawan baru saya secara google......tapi saya suka dia sebab dia warna PINK....hehehe...














Thursday, March 1, 2012

Selamat......


Selamat dah sepupu saya Ijan menjadi isteri orang....kak jah doakan semoga ijan di alam rumahtangga berbahagia hingga hujung akhir hayat. Bak kata orang filem...hanya MAUT yang memisahkan kite ye sayang...itu ayat masa bercintan-cintun jer. Kalo nak tau hanya MAUT yang memisahkan kita...hehehe...sape yang tak bernikah lagi tu kena bernikah lah dulu.


Yang tahu jawapan nyer apa....hahaha...kena nikah baru tau yer...*yang pasti jodoh itu rahsia Allah.....ni guna pakai dialog filem...Ayat-Ayat Cinta..meleleh airmata saya bila dengar dialog tu...huhuhu...jiwang karat sungguh...no..no..bukan jiwang karat ye..tapi menghayati statement tu. Memang jodoh itu rahsia Allah....hanya Allah yang tahu kenapa diketemukan pada jodoh kita tu....samada kita mampu atau tak mampu nak terima apa yang berlaku dalam hidup kita berbalik pada qada dan qadar.....


Oklah...oklah...OLAOLI saya ni marah dah saya ni menyeleweng kemana dah....ok nie saya share photo happy-happy go lucky....


Minah-minah peace....


Senyum control Abg Aqil


Serupa tapi tak sama..sebab nama dan umur lain


Sejuk mata memandang


Dulu saya yang selalu main kat sini...kini setelah 32 tahun sepupu kecil saya lak yang main


Senyummmmm.........

Thanks....


Terima kasih saya nak ucapkan pada adik saya kerana sponsor kek anak saya untuk menyambut ulangtahun kelahiran yang ke-5 tahun. Baru masuk 5 tahun anak saya yang bongsu pada 12.11 tahun lepas. Lama sangat saya simpan story ni. Tapi tulah sebab nak berkongsi gan OLAOLI dan kekawan saya siarkan juga disini untuk kenang-kenangan saya....


Oh ye kalo nak lawat blog adik saya boleh lah jalan-jalan kat sini. Blog yang cantik dan simple serta isi yang menarik untuk dikongsi sesama kiter....Thanks untuk kek yang cantik dan sedapppp........kalo boleh tahun nie sponsor lagi...huhuhu....


Inilah rupenyer kek yang disponsor...

Ini kek untuk sepupu kecil saya Kek Barbie....comel kan...kan..kan...

Yang baju pink tulah YAYA...tomei dan tembam sunguh sepupu kecil saya ni