Saya suka versi yang gelap-gelap sikit ("_") |
Ok saya kongsi resepinya kalo rase nak cuber boleh lah yek...Resepi nie inti dia ayam tapi saya buat inti sardin sebab stok isi ayam tak sempat nak beli..huhuhu...
KARIPAP INTI KENTANG & AYAM
Bahan-bahan doh:
2 cawan tepung gandum
3 sudu makan marjerin (saya cairkan marjerin nie)
1 sudu makan minyak masak
secubit garam
1/2 cawan air
Cara-cara:
1. Di dlm satu bekas campurkan tepung, marjerin, minyak dan garam. Gaul dengan hujung jari sehingga campuran menjadi peroi.
2. Curahkan air sedikit demi sedikit sambil tangan kanan terus menguli adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan
Bahan uli yang dah jd (gambor tak berapa nak jelas) |
Taraaa....dah siap dikelim karipapnya, biasalah ade kecik ada yang besor |
Bahan inti ayam...
Tapi nie versi sardin & kentang...... |
2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. Kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan isi ayam, kacau dan masukkan ubi kentang yg telah dipotongkecil dan nipis.
Tambah sedikit air untuk cepat melembutkan ubi kentang
4. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau hingga masak.
wah!!!!antr rmh aku laaa...
ReplyDeleteantr rmh aku k...
ReplyDelete